haimoonnettisivut

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Haimoo ja luonto

Haimoossa on luonto kauneimmillaan. Maisemassa vaihtuvat jyrkät kalliorinteet ja aavat peltoaukeamat tiuhaan tahtiin. Metsät ovat reheviä, aluskasvillisuus on saniaisten ja vadelmapensaiden peittämää. Keväällä kaikkialla kukkivat valko- ja sinivuokot. Kalliorinteillä kasvaa sammalia ja jäkäliä.

Eläimistö on myös runsasta Haimoossa. Hirvieläimistä Haimoon metsissä vaeltaa hirvi, valkohäntäpeura, kauris ja kuusipeura. Lisäksi metsissä on paljon jäniksiä, rusakoita, kettuja, supikoiria mutta myös näädän tai saukon voi kohdata kävelylenkillä. Suurpedoista Haimoossa runsaimpana esiintyy ilves mutta myös karhuja ja susia on kylällä tavattu.Haimoon luonto ja VIhtijoki

Haimoon kylän keskellä virtaa kaunis Vihtijoki. Sen alkusuu on Vihtijärvellä ja lopulta Haimoon läpi kuljettuaan, virtaa joki Averiajärveen Olkkalan kartanon lähelle. Vihtijoki on säilynyt kohtuullisen puhtaana ja niinpä esimerkiksi Haimoon koulun kohdassa on joessa olevassa laajassa suvannossa jopa yksi kunnan virallisista uimapaikoista. Vihtijoessa on oma luontaisesti lisääntyvä taimenkanta sekä ainakin aikaisempina vuosina joessa oli myös erittäin hyvä rapukanta. Vihtijoki on myös todettu erinomaiseksi taimenjoeksi ja tätä erinomaisuutta ylläpidetään vähintään kerran vuodessa tapahtuvilla koskitalkoilla.

Kunnostustalkoot joella  taimen kädessä

 

Haimoon kylä

Haimoon kylä sijaitsee Vihdin koilliskulmalla. Kylässä on asukkaita tällä hetkellä n. 750. Kylän väkiluku on viimeiset n. 10 vuotta ollut nopeassa kasvussa ja niinpä Haimoo olikin vuonna 2006 Vihdin nopeiten kasvava kylä. Haimoo on luonnonkaunis laaja kylä, joka on hyvin pystynyt säilyttämään kauniin maalaismaiseman.

Sanan Haimoo alkuperä on tuntematon. Nimestä on ollut useita arvailuja mutta mitään niistä ei olla onnistuttu osoittamaan varmasti oikeaksi. Ehkä eniten kannatusta saanut päätelmä on ollut, että sana "haimoo" tulisi sanayhdistelmästä "Heim" ja "Å" Heim on saksalaisperäinen sana ja tarkoittaa kotia. Sana Å tulee taas ruotsin kielestä ja tarkoittaa jokea. Näin siis Haimoo sana tarkoittaisi kotijokea, joka voisikin hyvin pitää paikkansa, sillä Haimoon keskeinen luonnonelementti on kylän läpi virtaava kaunis Vihtijoki.
Haimoo on pääsääntöisesti muodostunut parin suuren kartanon torpparimaista. Lännen puolella merkittävin kartano on ollut Korppilan kartano. Haimoossa on vielä hyvin säilynyt vanhaa rakennuskantaa ja vanhimmat asutut rakennukset ovatkin viime vuosisadan alkupuolelta.

Kalliokuva Lapsi_puussa