haimoonnettisivut

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Historiaa Haimoosta

Sanan Haimoo alkuperä on tuntematon. Nimestä on ollut useita arvailuja mutta mitään niistä ei olla onnistuttu osoittamaan varmasti oikeaksi. Ehkä eniten kannatusta saanut päätelmä on ollut, että sana "haimoo" tulisi sanayhdistelmästä "Heim" ja "Å" Heim on saksalaisperäinen sana ja tarkoittaa kotia. Sana Å tulee taas ruotsin kielestä ja tarkoittaa jokea. Näin siis Haimoo sana tarkoittaisi kotijokea, joka voisikin hyvin pitää paikkansa, sillä Haimoon keskeinen luonnonelementti on kylän läpi virtaava kaunis Vihtijoki.

Haimoo on pääsääntöisesti muodostunut parin suuren kartanon torpparimaista. Lännen puolella merkittävin kartano on ollut Korppilan kartano. Haimoossa on vielä hyvin säilynyt vanhaa rakennuskantaa ja vanhimmat asutut rakennukset ovatkin viime vuosisadan alkupuolelta.

Talo HaimoossaHaimoon mylly

Haimossa sijaitsee keskellä kylää vanha vehnämylly, joka oli aikoinaan koko seutukunnan tuntema. Haimoon myllylle tultiin ennen hevoskyydillä kaukaakin jauhattamaan jyvät vesivoimalla. Myllyn toiminta loppui vuonna 1974 mutta itse korkea, puinen myllyrakennus on vielä jäljellä. Samoin vieressä virtaava koski kuin myös n. 3 m vesiputous myllypadossa.

Kesän 2008 aikana on Virtavesien hoitoyhdistys ry. ja haimoolaiset talkoolaiset rakentaneet myllypadon viereen kalaportaat, jota kautta joen taimenkanta pääsee etenemään yläjuoksulle.

 

Active Image